Vergroot je financiële IQ

Vergroot je financiële kennis

Passief inkomen kan op verschillende manieren gegenereerd worden. Door huurinkomsten uit vastgoed of door bijvoorbeeld dividend uit aandelen of één of meerdere indexen. Verstand van zaken is dan wel vereist.

Deze post gaat over een aantal stappen die je kan zetten om jouw financiële IQ te vergroten. Zodat je zelf een beslissing kan nemen waar je in wil gaan investeren. Of het nou aandelen, fondsen, een index of obligaties wordt, je hebt financiële kennis nodig. Wellicht nog belangrijker, als je net begint, dan is het goed om te beseffen dat je deze financiële kennis waarschijnlijk niet hebt.

Ik ben mijn financiële kennis aan het vergroten. Hieronder vertel ik je hoe ik te werk ben gegaan. Hoewel mijn learning curve stijl omhoog is gegaan heeft dit uiteraard wel enige tijd en toewijding nodig gehad. Denk je deze tijd niet te hebben? Schrijf je dan in ieder geval in voor één of twee nieuwsbrieven van deze websites. Het lezen kost nog geen 10 minuten per dag en je steekt er enorm veel van op.


Stock Simulator / https://www.investopedia.com/

Ik heb me via Investopedia ingeschreven voor zowel de nieuwsbrief als de stock simulator. De nieuwsbrief legt je stap voor stap uit hoe de aandelenmarkt werkt en bied je tips en regelmatig updates over het laatste aandelen nieuws. De stock simulator is een aandelen spel. Je krijgt EUR 100.000 aan spelgeld en kan daarvoor aandelen, ETFs of fondsen kopen en volgen. Het doel is uiteraard om zoveel mogelijk rendement maken.

Mensen hebben een voorkeur voor een manier van leren. Trial-and-error in het echte leven met echt geld is natuurlijk de beste – maar duurste – leerschool. Leren via een simulatie is echter vaak het tweede beste. Piloten oefenen niet voor niets in een simulator.

Als je een aandeel hebt gekocht om de waarde vervolgens hard te zien dalen, dan voel je weliswaar geen financiële pijn, je voelt je er wel rot door. In de toekomst maak je dan hopelijk andere keuzes. Je leert van je fouten.


In het begin zal je ongetwijfeld niet weten welke aandelen je moet kopen. Wellicht zal je denken aan bedrijven die je kent, zoals een Shell of Unilever. Er zijn evenwel duizenden bedrijven die op de aandelenmarkt actief zijn. Hieronder geef ik de sites waar ik gebruik van maak om de markt, het nieuws en bedrijven te volgen. Daar keek ik op om interessante bedrijven te vinden.

Nogmaals, dat gaat met trial-en-error. Ik begon met het kopen van aandelen in een tech bedrijf dat in artificial intelligence deed. De toekomst dacht ik. Dat kan niet mis gaan. Vervolgens verdampte een groot deel van de waarde in één maand tijd. Als ik wat beter onderzoek had gedaan en me minder had laten leiden door het sentiment, dan had ik gezien dat de price-to-earnings (p/e) verhouding veel te hoog was. Of met andere woorden, dat de prijs van het bedrijf overgewaardeerd was ten opzichte van de winst die ze maken. Bij negatief nieuws vallen bij dergelijke bedrijven harde klappen. Deze fout maak ik niet nog een keer!

Heb je een bedrijf gevonden? Kijk dan eerst naar de financiële gegevens. Draait het bedrijf omzet en winst? Zit daar door de jaren heen een gezonde groei in? Wordt er dividend uitgekeerd? Is dat ook de afgelopen jaren steady gebeurd? Is de prijs van het aandeel niet te hoog in vergelijking met wat het bedrijf verdiend? Enzovoort.

Hoe je bedrijven kan vinden is betrekkelijk eenvoudig. Hierna noem ik meerdere websites die ik gebruik. Bezoek ze, maak een account aan, schrijf je in voor de nieuwsbrief en bookmark ze. Dat is wat ik heb gedaan.

Aandelen analyse / https://www.macrotrends.net

Macrotrends is één van de meest handige websites die ik tegen ben gekomen. De belangrijkste functie die het bied is het analyseren van aandelen. Over een periode van de laatste 10 jaar worden alle financiële gegevens van een bedrijf getoond. Deze gegevens kunnen vervolgens eenvoudig met andere bedrijven in soortgelijke sectoren vergeleken worden.

Een andere belangrijke optie is het screenen van bedrijven. Zo kan je bijvoorbeeld bedrijven filteren op hoogte van het dividend, hoeveel de prijs het afgelopen jaar is gedaald (of gestegen) en wat de verhouding tussen de prijs van het aandeel en de winst is (price-to-earnings of P/E). Ideaal als je nog niet helemaal weet in welke bedrijven je wil investeren of als je koopjes wil jagen.

Macrotrends onderscheidt zich van andere websites door de hoeveelheid data die ze overzichtelijk en gratis ter beschikking stellen.

Aandelen analyse / https://seekingalpha.com/

Seeking Alpha is met name handig als je op de hoogte gehouden wil worden over het laatste nieuws gerelateerd aan een bedrijf dat jij interessant vindt. Het werkt simpel. Je maakt gratis een lijst aan met bedrijven die je interessant vindt en krijgt via je telefoon updates als er een nieuw nieuwsartikel over het bedrijf is gepubliceerd. Zo blijf je altijd op de hoogte.

Aandelen analyse / https://finance.yahoo.com/

Yahoo Finance heeft soortgelijke functionaliteit als Seeking Alpha. Je kan een portfolio aanmaken van aandelen, ETF’s of fondsen die je interessant vindt en vervolgens kan volgen. Yahoo finance heeft ook een aandelen screener zodat je eenvoudig aandelen kan uitzoeken op basis van criteria, zoals groei en price-to-earnings waarde.

/

Energie markt / https://oilprice.com/

Dit is wellicht een niet voor de hand liggende website, maar evenzeer belangrijk. Oilprice.com volgt het laatste wereldnieuws wat betreft olie handel en andere manieren hoe de wereld in haar energie behoefte kan voorzien. Als je Oilprice.com volgt dan wordt het makkelijker om het wereldnieuws in perspectief te plaatsen. Waarom neemt Trump bijvoorbeeld een dergelijke agressieve positie in tegen Venezuela en Iran en wat voor effect heeft dat op olie productie? Maar ook hoe het met de ontwikkelingen omtrent zonne-energie of wind-energie gaat.

Macro-economie / https://tradingeconomics.com/

Deze website mag niet ontbreken in je bookmarks. Trading Economics publiceert op macro niveau al het belangrijke wereldnieuws en data per land. Dat betekent dat je precies op de hoogte bent wat de inflatie is, hoeveel banen er bij komen, hoeveel er geproduceerd is, hoe hoog (of laag) het consumenten vertrouwen is en hoe bijvoorbeeld de aandelen markten het doen. Wellicht nog belangrijker, Trading Economics toont hoe er gehandeld wordt tussen verschillende landen. Wordt er voor meer geïmporteerd dan geëxporteerd of is er sprake van een schuld van de overheid ten opzichte van het budget, dan heb je daar inzage in. Ideaal om bijvoorbeeld te zien welke landen er van de VS afhankelijk zijn wat betreft export en waar de klappen zullen vallen als de Dollar (onvermijdelijk) een keer instort.

Author: Rob