10 tips om geld te (be)sparen

Geld sparen tips

Wat als geld sparen nou makkelijker is dan je denkt? Dus niet méér sparen door méér geld verdienen. Maar door beter en efficiënter met jouw geld om te gaan. Door niet in te geven aan emotie, maar door bewust om te gaan met uitgaven. Hieronder geef ik je 10 spaartips die je eenvoudig kan toepassen. Zowel als je veel als weinig geld hebt.

1.     Stel jouw doel

Méér geld sparen is een idee, een streven. Maar het is weinig concreet. Het biedt weinig houvast. En juist daarom is het niet effectief. Om geld te kunnen sparen hebben we een doel nodig. Een doel is immers concreet, het is tastbaar. Naar een doel kan je toeleven en het motiveert om daadwerkelijk actie te ondernemen.

Het doel moet dan wel SMART zijn, dus:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Een doel dat je zou kunnen hebben is dat je dit jaar iedere maand Euro 200 aan geld spaart zodat je met jouw Euro 2.400 aan het einde van het jaar met het gezin op vakantie kan. Het zal makkelijker zijn om dit doel te bereiken want je weet wat het zal opleveren. Namelijk tijd met je gezin weg.

Een uitgebreider doel kan zijn het doel om financieel onafhankelijk te worden.

In dit artikel legde ik uit wat het betekent om financieel onafhankelijk te zijn.

Een SMART doel zou hier kunnen zijn:

Mijn doel is om op mijn 40ste financieel onafhankelijk te zijn. Dit betekent dat ik ieder jaar Euro 40.000 aan passief inkomen genereer waarmee ik mijn huidige levensstijl kan blijven financieren. Om jaarlijks Euro 40.000 aan passief inkomen te kunnen genereren moet ik een bedrag van Euro 800.000 bij elkaar sparen uitgaande van een rendement van 5% per jaar. Ik zal dit bedrag bij elkaar sparen door maandelijks […] te sparen en te beleggen in […..].”

Je zal merken dat het makkelijker wordt om geld te sparen als je een concreet doel hebt.

Waar spaar jij geld voor? Voor financiële onafhankelijkheid, een auto of vakantie, of wellicht wil je jouw kind laten studeren? Maak jouw doel concreet en begin met het sparen van méér geld.

2.     Maak het officieel door jouw handtekening

Jouw doel moet onderdeel van jezelf worden. Van de wijze waarop je leeft en hoe je spaart. Heb je jouw doel SMART geformuleerd? Schrijf het dan op, print het uit, zet er je handtekening onder en hang het ergens op. Op deze manier word je herinnert aan je doelen. Dit is confronterend maar deze confrontatie hebben we nou eenmaal soms nodig.

3.     Maak een overzicht van jouw uitgaven

Als je geld wilt sparen, dan zal je een overzicht moeten hebben over datgene waar jij jouw geld aan uitgeeft. Jouw vaste lasten zoals hypotheek, servicekosten en g/w/l. Maar ook inzage in wat je uitgeeft aan koffie, lunch en drankjes. Je zal het allemaal in kaart moeten brengen. Gelukkig is het allemaal niet zo heel moeilijk.

Via jouw internetbankieren website/app kan je eenvoudig inzicht krijgen. Ga door je lijst en vul het in jouw budget document.

In dit artikel leg ik uit hoe jij je uitgaven onder controle kan houden met een budget document. Het budget document krijg je er gratis bij.

4.     Open een beleggingsrekening bij DEGIRO

Spaarrekeningen hebben we allemaal maar met de historisch lage spaarrente van nu zal geld op een spaarrekening niet renderen. Sterker nog, ieder jaar wordt geld gemiddeld ongeveer 1.8% minder waard door inflatie. Dus zonder de huidige minimale rente in ogenschouw te nemen is jouw Euro 1.000 gestort op een spaarrekening is na één jaar nog maar Euro 982 waard en na twee jaar Euro 964.

Lees hier meer over de werking van inflatie en deflatie.

Sparen om geld te laten renderen heeft dus op dit moment geen zin. Waarom stort je dat geld dat je niet als buffer wilt aanhouden dan niet gewoon door naar een beleggingsrekening?

Bij DEGIRO heb je eenvoudig en tegen zeer lage kosten een beleggingsrekening geopend. Stort vervolgens maandelijks een bedrag op jouw beleggingsrekening. Koop van dit bedrag automatisch jouw beleggingsproducten.

DEGIRO biedt verschillende producten aan waaronder Exchange Traded Funds of ETFs. Dit wordt ook wel een indextracker genoemd. Een indextracker volgt een onderliggende beursindex zoals de AEX (voor Nederland) of de S&P500 (voor de Verenigde Staten). Met het kopen van een indextracker koop je een stukje van deze index, feitelijk een deel in alle aandelen in deze index. Daarmee spreid je jouw risico enorm.

Het voordeel van het openen van een beleggingsrekening is dat je gespaard geld kan laten renderen. Je kan het jaarlijks meer waard laten worden. Een ander voordeel van het hebben van een beleggingsrisico is dat je er minder snel geld vanaf zal halen. De drempel is groter dan bij een normale spaarrekening.

Probeer het eens. Het openen van een beleggingsrekening bij DEGIRO is zo gedaan.

Heb je jouw doel gesteld en ondertekend? Heb je ook jouw uitgaven in kaart gebracht in een budget document en een beleggingsrekening geopend? Dan ben je al een heel eind gekomen. Je weet nu waar je per maand geld aan besteedt.

Dan volgen nu een aantal andere stappen die je kan zetten om meer en eenvoudiger geld te kunnen sparen.

5.     Laat jouw hypotheekrenteaftrek jaarlijks uitkeren

Heb je een eigen huis met hypotheek, dan heb je waarschijnlijk recht op hypotheekrenteaftrek. Het belastingvoordeel dat je krijgt kan afhankelijk van het hypotheekbedrag oplopen tot enkele duizenden Euro’s per jaar. En je kan ervoor kiezen om het belastingvoordeel maandelijks of jaarlijks te laten uitkeren.

Lees hier meer over de hypotheekrenteaftrek.

Mijn tip? Laat het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek jaarlijks uitkeren. Dan heb je ineens een hele smak geld op je rekening. Het alternatief is maandelijks het belastingvoordeel uit laten betalen maar dat levert je tot maximaal een paar honderd Euro per maand op. Geld dat je sneller uitgeeft dan dat je een jaarlijks laat uitkeren.

Wellicht denk je nu dat je het extra van je hypotheekrenteaftrek maandelijks echt nodig hebt. Dat begrijp ik!

Maar bedenk jezelf eens wat je zou doen als de huur ineens met Euro 150 per maand omhoog zou gaan. Je zal ongetwijfeld een manier vinden om dat bedrag te kunnen betalen, toch? Zo werkt het ook met de hypotheekrenteaftrek. Hoogst waarschijnlijk kan je wel een manier vinden dat je dit extra bedrag niet maandelijks nodig hebt.

Heb je jouw belastingvoordeel jaarlijks laten uitkeren? Stort het dan meteen door naar een aparte beleggingsrekening. Zo maak je pas echt stappen!

6.     Laat een deel van jouw salaris op een aparte rekening storten

Zodra je je salaris ontvangt, is het makkelijk om het uit te geven. Dat kennen we allemaal. Even lekker shoppen omstreeks de 25ste van iedere maand.

Natuurlijk is dit helemaal goed maar denk er eens over na om een deel van jouw salaris door de HR-afdeling van jouw werkgever uit te laten keren op een aparte spaar- of beleggingsrekening. Sommige werkgevers zullen hier ongetwijfeld voor openstaan. Op deze manier spaar je ongemerkt geld zonder in de verleiding te komen uitgaven te doen!  

7.     Stort salarisverhogingen automatisch door

Geld sparen kan moeilijk zijn. Dat begrijp ik. Die paar honderd Euro kan er voor jouw gevoel gewoon echt niet af. Wat als je nou een afspraak met jezelf maakt dat je het meerdere van een eventuele salarisverhoging maandelijks door zal storten naar jouw spaarrekening of beleggingsrekening?

Dus als je per maand Euro 200 salarisverhoging hebt gekregen, dan dit volledige bedrag gespaard wordt. Dan heb je toch al Euro 2.400 gespaard aan het einde van het jaar. En dit terwijl je er niets voor hebt hoeven laten. Je kan namelijk gewoon op dezelfde voet (als vóór jouw salarisverhoging) doorleven.

Dit geldt uiteraard niet alleen voor salarisverhogingen maar bijvoorbeeld ook voor een ontvangen bonus of vakantiegeld.

En dan tot slot de no-brainers:

8.     Eet en drink minder buiten de deur; kook meer!

Dit is in het begin moeilijk. We zijn gewend aan het een bepaalde levensstijl die we bij ons vinden passen en verander dat dan maar eens. Toch is het eenvoudig mogelijk. Hoe het bij mij werkte? Ik gaf veel geld uit aan eten of drinken buiten de deur. Ik veranderde dit door het aangenamer te maken om thuis te eten of drinken. Dus zorgen voor een opgeruimd huis en voldoende eten en drinken.

Iedere keer dat ik nu de neiging heb om buiten de deur te eten of drinken, dan stel ik mijzelf allereerst de vraag: kan ik dit ook thuis doen? Vervolgens herinner ik mijzelf eraan dat ik het geld dat ik niet uitgeef, kan sparen (en laten renderen) voor later. Ik geef hierdoor minder geld uit en spaar meer.

9.     Heroverweeg die gewenste aankoop; ben ik ook gelukkig zonder? 

We zijn allemaal impulsieve mensen. We zien iets leuks en willen het hebben, vaak gebaseerd op hoe we ons op dat moment voelen. Maar wat nou als je die aankoop even een paar dagen uitstelt? Hoogst waarschijnlijk voel je je dan anders en staat alles in een ander perspectief.

Kijk ook naar alternatieven. Heb ik wel zo’n dure auto nodig of kan ik wellicht toch beter een auto huren? Hiermee bespaar je al snel veel geld.

10.  Heronderhandel jouw g/w/l contracten; er is meer mogelijk dan je denkt!

Probeer het maar eens uit. Bel jouw leverancier op en zeg dat je overweegt over te stappen op een andere leverancier. Je vindt de tarieven namelijk net wat te hoog. Vraag vervolgens of ze met een speciale aanbieding kunnen komen.

Baat het niet dan schaadt het niet, maar je zal zien dat dit best nog wel eens wat op kan leveren. En zo niet? Zorg wel dat je dat alternatief daadwerkelijk voor handen hebt. Kijk dus even wat de concurrent voor tarieven heeft en schakel zo nodig over!


Author: Rob

1 thought on “10 tips om geld te (be)sparen

Comments are closed.