Spreiden van het beleggingsrisico (update)

Spreiding van risico's

Deze week schreef ik over de 8 takeaways van Tony Robbins’ Money: Master the Game. Diversificatie of spreiden van het beleggingsrisico lijkt de beste manier om geld te laten renderen. Om zo min mogelijk verliezen te lijden. Spreiden door te investeren in verschillende activa (zoals aandelen) of spreiden door te beleggen in andere werelddelen of sectoren. Maar ook spreiden in tijd. Dus maandelijks voor een vast bedrag activa te kopen ongeacht wat de prijs doet. In deze post ga ik kort in op de wijze waarom ik ga beleggen.

Welk risico heeft beleggen?

Maar voordat ik dat doe eerst het volgende. Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van een beleggingsportefeuille kan eenvoudig dalen of stijgen. Zit je overwegend in aandelen, dan zullen de stijgingen in een portefeuille relatief groot zijn. Relatief ten opzichte van andere activa waarin belegd kan worden, zoals obligaties, vastgoed of goud. Evengoed zijn de dalingen echter ook net wat heviger. Zeker als de markt in een euforische stemming is. Dan wordt er veel gekocht, vaak zonder goede analyse van de onderliggende bedrijven. Komt er dan minder nieuws naar buiten, dan kan de prijs van het aandeel ineens hard dalen. Ook beleggen in andere minder volatiele activa kan dan een oplossing zijn. Spreiden van het beleggingsrisico lijkt dan de oplossing.

Waarom het beleggingsrisico spreiden?

Volgens Warren Buffett (youtube) is spreiden of diversificatie niet voor die beleggers die weten wat ze aan het doen zijn. Spreiding van het beleggingsrisico (of diversificatie) zou een beschermmiddel zijn tegen de onwetendheid van de belegger.

diversification is a protection against ignorance. [….] There is nothing wrong with that. I mean that is a perfectly sound approach for somebody who does not feel they know how to analyze businesses.”

Het is belangrijk om in te zien dat waarschijnlijk 99% van de mensen die beleggen niet begrijpen hoe ze bedrijven moeten analyseren. En als ze al een bedrijf goed zouden kunnen analyseren, dat ze waarschijnlijk hier niet de tijd voor hebben. Logisch en ik zelf schaar mijzelf ook in deze groep mensen. Ik heb basis financiële kennis en ben nieuwsgierig, maar een expert in financiële analyses? Nee dat ben ik niet. En daarom ga ik spreiden en daar heb ik wat ideeën over.

Hoe spreid ik mijn beleggingsrisico?

Het volgende plaatje laat zien hoe ik mijn beleggingen wil gaan spreiden of diversifiëren. Daarbij staat TIPS voor Treasury Inflation Protected Securities (obligaties die meestijgen met de inflatie). Treasury voor staatsobligaties. REIT voor Real Estate Investment Funds. En Vastgoed voor beleggingen in Nederlandse vastgoedfondsen.

De verschillende percentages zijn gebaseerd op het All Weather Portfolio van Ray Dahlio. Waarom ik Ray Dahlio’s All Weather Portfolio gebruik? Dit portfolio gaat uit van vier verschillende soorten economische omgevingen waar we mee te maken kunnen krijgen.

  • stijgende inflatie
  • dalende inflatie
  • stijgende economische groei
  • dalende economische groei.

In elk van deze omgevingen presteert één of meerdere activagroepen beter dan het andere. Aandelen presteren bijvoorbeeld goed wanneer de economische groei stijgt. Aandelen worden dan meer waard. Als de economische groei daalt, dan kan de waarde van de aandelen ineens hard dalen. Vanwege deze volatiliteit moeten risico’s afgedekt worden. Staatsobligaties betalen bijvoorbeeld een rentepercentage uit ongeacht de economische groei. Beleggen in staatsobligaties zal daarmee tegengewicht kunnen bieden. Hetzelfde geldt voor inflatie. Bij prijsstijgingen zal de prijs van grondstoffen hoger zijn. Dan stijgt dus ook jouw beleggingsportefeuille in waarde. De keerzijde is echter een dalende inflatie, dan stijgen de prijzen dus minder hard en kan je het waarschijnlijk goed doen met aandelen.

Aangezien we volgens Ray Dahlio realistisch gezien niet kunnen voorspellen in welke economische omgeving we straks zitten, moeten we onze risico’s indekken. Volgens hem betekent risico indekking 25% van jouw portefeuillewaarde in elk van deze vier groepen geïnvesteerd hebben. In dat geval zouden we bestand moeten zijn tegen de verschillende weerselementen zodat we nooit te grote verliezen hoeven te lijden.

Volgens Ray Dahlio zouden bij een stijgende inflatie de volgende groepen goed moeten presteren: Grondstoffen, goud en obligaties gelinkt aan inflatie (of TIPS). Bij een dalende inflatie zouden met name de staatsobligaties en aandelen het goed moeten doen. Bij een stijgende economische groei zouden aandelen, bedrijfsobligaties, grondstoffen en goud het weer goed moeten doen. Daarentegen zouden bij een dalende economische groei de staatsobligaties en obligaties gelinkt aan inflatie het goed moeten doen.

Mijn risicoverdeling

Door mijn beleggingsportefeuille aan de hand van deze inzichten van Ray Dahlio te plotten, kom ik op de volgende risicoverdeling uit.

Dit lijkt op het eerste gezicht een redelijk gebalanceerd portfolio. Het is net wat agressiever dan het All Weather Portfolio. Het zal vermoedelijk net wat meer groeien tijdens economische groei en daarmee vermoedelijk ook net wat harder dalen als de groei ineens hard afneemt. Dat is prima voor mij. Ik ben nu midden 30, durf best wat risico’s te nemen, maar ga voor een steady groei met weinig down-side risico. Dat ik dan ook wat minder winsten meepak in de goede groei jaren, dat neem ik voor lief. Dus voor mij geen 50-100% aandelen portefeuille.

Overigens zal ik nu niet meteen mijn geld gaan beleggen. Ondanks dat bovenstaand portefeuille me waarschijnlijk beschermt in de meeste scenario’s, voel ik me niet comfortabel bij de huidige marktomstandigheden. De beurzen staan nog steeds buitengewoon hoog, rentes op obligaties zijn laag en de fysieke vastgoedmarkt lijkt ook oververhit.

Hoe ga jij jouw risico spreiden?

Hoe jij jouw beleggingsportefeuille wil spreiden hangt geheel van jezelf en jouw situatie af. Ben je jong of oud, vermogen of niet en durf je risico’s te nemen of juist niet. Wellicht kan je eens met een financieel planner praten. Doe in ieder geval goed onderzoek voordat je zelf beslissingen gaat nemen.

Wil je meer weten over het All Weather Portfolio van Ray Dahlio, kijk dan vooral eens op deze website.

Author: Rob

1 thought on “Spreiden van het beleggingsrisico (update)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *