8 takeaways van Tony Robbins’ Money: Master the Game.

Tony Robbins schreef Money: Master the game; 7 simple steps to financial freedom. Een boek over geld verdienen, beleggen en het behalen van financiële vrijheid. Maar wellicht is dit boek nog wel meer een boek over het stellen van doelen en het doorbreken van patronen. Tony Robbins legt op zijn Amerikaans uit hoe de bekendste miljardairs hun geld verdienen, hoe zij hun risico’s afdekken en laat hen in een uitgebreide Q&A aan het woord. Hieronder geef ik je mijn eigen 8 key takeaways van Money: Master the Game. Wil je zijn boek kopen? Ga dan naar Bol.com.

1. Financieel onafhankelijk zijn is slechts één doel

De eerste key takeway van Money: Master the game is dat het begint met financiële doelstelling. Om te voorkomen dat we in ideeën blijven hangen, moeten we een concreet doel hebben.

You can’t manage your health if you can’t measure it. And the same goes for you finance.”

Tony Robbins

Tony Robbins beschrijft 5 mogelijke financiële doelen.

 1. Financiële zekerheid
 2. Financiële vitaliteit
 3. Financiële onafhankelijkheid
 4. Financiële vrijheid
 5. Absolute financiële vrijheid

Ieder van deze doelen vertegenwoordigt een wijze van leven. Het begint bij financiële zekerheid en naarmate je een hoger streven hebt (met uiteraard een hoger passief inkomen) dan klim je op de ladder, naar Financiële vitaliteit, Financiële onafhankelijkheid, Financiële vrijheid en uiteindelijk Absolute Financiële vrijheid.

Wat nu juist zo interessant is? Met name de eerste drie doelen zijn eenvoudiger en sneller te bereiken dan we denken.

Waarom? Lees daar hier verder over en bereken voor jouzelf welk financieel doel jij wil en kan stellen.

2. Beleggingsfondsen die actief gemanaged worden “verslaan” de markt

Beleggingsfondsen die actief gemanaged worden hebben volgens Tony Robbins slechtere gemiddelde resultaten dan de markt zelf. Met de markt zelf wordt de situatie bedoeld dat je jouw geld in een index hebt zitten die een markt, bijvoorbeeld de S&P500, volgt.

Waarom investeren mensen dan zoveel in beleggingsfondsen? Volgens Jack Bogle (een bekende investeerder) komt het neer op marketing. Er zijn duizenden verschillende fondsen en er zullen er altijd wel een aantal zijn die goede resultaten behaald hebben. Die resultaten zal je uitvergroot zien terwijl een hoop andere fondsen waarschijnlijk al geliquideerd zijn.

3. Kosten van fondsen vallen niet mee

Fondsen rekenen vaak een percentage aan kosten over de waarde van het geïnvesteerde bedrag. Je denkt wellicht dat een kostenpercentage van 0,8% van de waarde van het geïnvesteerde bedrag laag is. Maar het tegendeel is waar!

Als je uitgaat van een maandelijkse investering van € 1000 met een jaarlijks rendement van 8% (zonder kosten en voor inflatie) dan zal je portfolio na 10 jaar ongeveer €246.000 waard zijn. Heb je echter ook nog 0,8% fondskosten per jaar, dan zal je portfolio na 10 jaar ongeveer €233.000 waard zijn. Dat is een verschil van € 13.000 dat je misloopt door de hoge kosten.

Ga je evenwel uit van een beleggingstermijn van 30 jaar, dan loopt dit verschil op tot boven de € 200.000. Makkelijk verdient voor het fonds, misgelopen geld voor jou!

Kijk kortom dus goed welke kosten fondsen in rekening brengen. De kosten kunnen eenvoudig beperkt worden. Soms wel tot 0,00% of 0,03%. Kijk hier bijvoorbeeld eens voor een lijst met Exchange Trade Funds of ETFs.

4. Weergegeven gemiddelde rendementen moeten goed geanalyseerd worden

Vaak worden rendementen weergegeven in gemiddelden. Kijk evenwel goed of dit daadwerkelijk het gemiddelde rendement is. Tony Robbins geeft het volgende voorbeeld. Je belegt € 100.000 en haalt de volgende rendementen:

 • Jaar 1: +50%
 • Jaar 2: -50%
 • Jaar 3: +50%
 • Jaar 4: -50%

Wellicht denk je dat het gemiddelde rendement na 4 jaar 0% is, dus dat je na 4 jaar nog steeds € 100.000 hebt. Dit is echter fout. Jouw rendement wordt genomen op het nieuwe bedrag. Na 4 jaar is de waarde van jouw investering niet € 100.000 maar €56.250. Jouw rendement is dus -43,75%. Kijk maar: 

Ga dus niet zomaar af op de rendementen die voorgespiegeld worden en doe eigen onderzoek. Want je maakt een verlies van 50% enkel goed door daarna 100% te moeten winnen!

5. Hoe vroeger je begint met sparen, hoe meer je hebt!

Dit lijkt een no-brainer maar je begrijpt het pas echt als je het ziet. Ik heb het natuurlijk over sparen en het effect van rente op rente of compounding. Ik ben zelf inmiddels 34 en heb nooit veel gespaard. Zonde met de kennis die ik nu heb!

Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld.

Als ik € 500 per maand en dus € 6.000 per jaar spaar, dan heb ik na 30 jaar 30 x € 6.000 is € 180.000 gespaard. Op zich al niet verkeerd toch? Kan je best wat voor kopen.

Uitgaande van 0% rente op je bankrekening en een gemiddelde waardedaling van mijn spaargeld van 2% per jaar (door inflatie), dan zal ik na 30 jaar echter niet € 180.000 maar ongeveer € 133.000 op mijn beleggingsrekening hebben. Dat is een verlies van bijna € 50.000 enkel en alleen omdat ik mijn geld op mijn spaarrekening heb laten staan en inflatie zijn werk heb laten doen.

Als ik evenwel € 6.000 per jaar beleg tegen een rendement van 7% per jaar, dan zal mijn portfolio na 30 jaar ruim € 600.000 waard zijn (voor inflatie).

Nu ga ik evenwel een stap verder. Als ik in dit zelfde voorbeeld niet per direct, maar pas over 10 jaar ga sparen, dan ziet het er een stuk minder rooskleurig uit. Kijk maar eens:

Als ik pas in 2029 maandelijks geld ga beleggen dan zal mijn portfolio na 20 jaar (of 30 jaar vanaf 2019) ongeveer € 263.000 waard zijn. Dat is een verschil van ongeveer € 343.000.

Eerder beginnen met sparen en beleggen loont dus.

6. Asset Allocation

Dit is wellicht het meest belangrijke en interessante punt dat Tony Robbins behandelt in Money: Master the Game. Asset allocation betekent niet alleen beleggen in aandelen maar eveneens in andere verschillende soorten activa zoals bijvoorbeeld obligaties, REITS (real estate investment trusts) en grondstoffen.

En dit alles in de verdeling die het beste past bij het risico dat jij bereid bent te nemen. Dit hangt uiteraard af van de levensfase waarin jij nu verkeert. Ben je jong en heb je nog een leven voor je, dan zal je wellicht meer risico willen nemen door een groter deel van jouw portfolio in aandelen te hebben. Loop je tegen de pensioenleeftijd aan, dan zal je wellicht meer in veiligere obligaties willen zitten.

Waarom zou je in verschillende soorten groepen activa willen investeren? Warren Buffett zegt hierover simpelweg dat je allereerst geen geld moet willen verliezen. Immers voor iedere 50% aan waarde die je verliest op een aandeel, moet je 100% winnen om weer op break-even te komen.

Rule 1: Don’t lose money.

Rule 2: See Rule 1.

Warren Buffett

De manier om zo weinig mogelijk geld te verliezen, is door spreiding. Spreiding door verschillende soorten activa (zoals aandelen, obligaties en vastgoed) aan te houden; spreiding door niet enkel activa in Europa te hebben maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten; en spreiding in tijd (waarover meer in punt 8).

Het eenvoudigste voorbeeld betreft wel de Dot.com bubbel. Had je al jouw spaargeld in Tech aandelen in 2000, dan was je goed in de aap gelogeerd toen de hele handel in elkaar klapte. Had je evenwel slechts de helft van jouw geld in Tech aandelen en de andere helft in obligaties die jou een jaarlijks vast rendement van 4% gaven op jouw investering, dan was de schade een stuk minder geweest.

Ray Dahlio asset allocation plan

In Money: Master the Game geeft Tony Robbins het asset allocation plan dat Ray Dahlio gebruikt: het All Weather Portfolio. Ray Dahlio is één van de bekendste beleggers ter wereld en manager van Bridgewater Associates (klik hier voor de website van Bridgewater Associates).

Ray Dahlio’s All Weather Portfolio ziet er als volgt uit:

 • 30% in aandelen
 • 15% in korte termijn Amerikaanse obligaties
 • 40% in lange termijn Amerikaanse obligaties
 • 7,5% in goud
 • 7,5% in grondstoffen

Waarom deze activa groepen en waarom in deze verhoudingen? Ray Dahlio is van mening dat er zich slechts 4 relevante economische situaties kunnen voordoen.

 • Meer economische groei dan verwacht
 • Minder economische groei dan verwacht
 • Hogere inflatie dan verwacht
 • Lagere inflatie dan verwacht

En dat er in iedere situatie verschillende soorten activa zijn die goed (en slecht) presteren. Aandelen doen het bijvoorbeeld juist goed wanneer er economische groei is. Staatsobligaties doen het daarentegen juist weer goed als er een dalende economische groei is. Immers een dalende groei tast de verplichting van de overheid om de vastgestelde rente uit te betalen niet aan.

Aangezien we nooit weten waar we met de economie exact naar toegaan, raadt Ray Dahlio aan om het portfolio zo te construeren dat je het goed kan doen in elk van deze vier “jaargetijden”.  Volgens Ray Dahlio betekent dit dat je voor ieder van de volgende jaargetijden de volgende activa moet bezitten in de verdelingen zoals hierboven gegeven.

 • Meer economische groei dan verwacht
  • Aandelen
  • Bedrijfsobligaties
  • Grondstoffen
  • Goud
 • Minder economische groei dan verwacht
  • Staatsobligaties
  • Inflation Linked Bonds (obligaties met een rente uitkering die gekoppeld is aan het inflatieniveau)
 • Hogere inflatie dan verwacht
  • Grondstoffen
  • Goud
  • Inflation Linked Bonds
 • Lagere inflatie dan verwacht
  • Staatsobligaties
  • Aandelen

De All Weather gedachte van Ray Dahlio heeft mijzelf aan het denken gezet. Ik ben van het idee om een overwegend aandelen portfolio te hebben gegaan naar het idee om slechts 35% in aandelen te hebben. Dan pak ik nog steeds wat van de winst mee als er economische groei is en zal ik minder harde verliezen lijden als het ineens slecht met de markt gaat.

Volgens Tony Robbins haalde het All Weather Portfolio van Ray Dahlio over de periode van 1984 tot en met 2013 9.72% aan echt jaarlijks rendement. In 86% van de tijd zou er geld verdiend zijn met van deze 30 jaar in totaal maar 4 jaren met verliezen. Nu heb ik zelf de berekeningen niet gezien of gemaakt, maar zelfs al zou dit rendement een paar procenten lager liggen, dan is het nog zeer goed.

7. Herbalanceren van jouw portfolio

Asset allocation is dus één van de meest belangrijke tools wanneer je wil gaan beleggen. Echter, als je voor 30% in aandelen zit en het goed gaat met de markt, dan kan jouw portfolio zomaar na een jaar voor 40% uit aandelen bestaan. Het is dan noodzaak om jouw portfolio opnieuw te balanceren. Die activa groep die het goed doet verkoop je dan. Met het geld dat vrijkomt koop je vervolgens de groep activa die het minder goed doet.

The rules or rebalancing don’t guarantee you’re going to win every time. But rebalancing means you’re going to win more often. It increases your probabilities of success. And probabilities through time are what dominate the success or failure of your investment life.”

Tony Robbins

Dit lijkt allemaal erg logisch. Doen aandelen het goed, dan verkoop je een deel en pak je wat winst. Die winst gebruik je om een activa groep te kopen waarvan de prijs laag is, bijvoorbeeld goud. Immers, omdat de prijs laag is kan je meer goud kopen dan normaal en kan je er optimaal van profiteren als de prijs van goud weer gaat stijgen.

Hoe vaak je jouw portfolio wil herbalanceren hangt van jezelf af. Eén keer of twee keer per jaar lijkt een juiste frequentie.  

8. Dollar-Cost-Averaging

Een laatste takeaway van Tony Robbins’ Money: Master the Game is Dollar-Cost-Averaging. Feitelijk zorgt dollar-cost-averaging ervoor dat je jouw risico verspreid over de tijd. Dat je minder gevoelig bent voor de schommelingen van de markt. Dus dat je niet in paniek raakt en gaat verkopen als het even wat minder gaat, toevallig net altijd op het moment dat de markt laag is en je dus verliezen neemt!

Hoe dit werkt? Eenvoudig! Wat je moet doen is iedere maand of kwartaal een vast bedrag overmaken naar je beleggingsrekening en vaste hoeveelheden activa kopen. Je maakt dus bijvoorbeeld iedere maand € 1.000 naar je beleggingsrekening over en daarvan koop je iedere maand € 400 aan aandelen, € 300 aan obligaties, € 150 aan goud en € 150 aan grondstoffen.

Dit blijf je doen ongeacht wat er gebeurt. Door iedere maand éénzelfde bedrag te investeren zal je alle schommelingen van de markt meepakken. Als de prijs van aandelen hoog is, koop je met jouw geld minder aandelen, echter als de prijs een maand later een stuk lager is, koop je met jouw geld weer meer aandelen. Als je je aan dit schema houdt, dan haal je de emotie uit het spel. Dan hoef je niet meer de markt te timen. Dan kan je je focussen op alles behalve jouw geld!

Dit waren mijn key takeaways van Tony Robbins’ Money: Master the Game. Ik ben van plan alle takeaways zelf toe te passen. Jij ook? Doe in ieder geval altijd eerst goed zelf onderzoek, overleg met mensen die vaker met dit bijltje gehakt hebben en neem geen overhaaste beslissingen.

Author: Rob

1 thought on “8 takeaways van Tony Robbins’ Money: Master the Game.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *